Updates van het Nicolaas

Logeren bij een Belgisch gezin

Uitwisseling Leuven_St. Nicolaaslyceum 2021

In een ander land hebben ze andere gewoonten. Hoe leer je dat beter dan door ernaartoe te gaan?


Culturele uitwisseling
Klas 2Ht ging van 14 tot en met 19 november op bezoek bij een Vlaamse school: het Heilig Hartinstituut in Heverlee (Leuven). Deze culturele uitwisseling is een vast onderdeel van ons tweetalig onderwijs in het tweede leerjaar. Het bestaat uit twee delen: één week gaan wij op bezoek in België, en één week zijn de Belgen bij ons te gast. Zo maken de Nicolaas-leerlingen kennis met een andere cultuur en leren ze vanuit een ander perspectief kijken naar wat ze zelf ‘normaal’ vinden.

Hartelijk welkom
De reis stond al drie jaar op de planning, maar vanwege de lockdowns konden we nu pas vertrekken. Alle leerlingen verbleven bij een Belgisch gezin. Dat was natuurlijk spannend, maar het verliep bij iedereen voorspoedig. De gastgezinnen hadden een hartelijk welkom voorbereid, en sommige Nederlandse leerlingen hebben zelfs voor hen gekookt. Overdag deden we met de twee klassen gezamenlijke activiteiten: zo deden we een stadsspel in Leuven, ontdekten we Brussel en hebben we samen gekookt (en gegeten!) en gesport.

Patat of frieten
Hoewel er tijdens de reis geen beroep werd gedaan op het Engels – de voertaal bij TTO – was het communiceren met Vlamingen nog best lastig voor de leerlingen. Patatjes frieten noemen was slechts één voorbeeld van de vele subtiele taalverschillen.

Even schrikken
De week kwam tot een abrupt en voortijdig einde na het ontdekken van een positieve test. Dat was schrikken. Gelukkig werd de besmette leerling opgehaald en kon de busmaatschappij de rest van ons een dagje eerder naar huis brengen. Dankzij de steun vanuit de Belgische school en het Nicolaas konden de docenten alles in goede banen leiden.
 
In januari deel twee?
Na vijf dagen thuisquarantaine kijken we inmiddels met trots terug op een mooie en leerzame week in Leuven. We hopen nu vooral dat de coronabesmettingen binnen de perken blijven, zodat we eind januari de Belgische leerlingen met open armen kunnen ontvangen op het Nicolaas!

Adriaan Berfelo, docent geschiedenis en mentor klas 2Ht

Foto 1: Leuven bij nacht.
Foto 2: Belgische en Nederlandse leerlingen tijdens projectwerk in klaslokaal Heverlee (met Belgische docent/mentor).
Foto 3: leerlingen van beide groepen lopen over de 'speelplaats' van het Heilig Hartinstituut.

Media
  • Uitwisseling-Leuven-2021_1
  • Uitwisseling-Leuven-2021_2
  • Uitwisseling-Leuven-2021_3