Updates van het Nicolaas

Over drank en groepsdruk

Wat gebeurt er eigenlijk als je alcohol drinkt? Hoe slecht is het voor je? Al onze tweedeklassers leren hierover tijdens de interactieve theatervoorstelling Booze.


Twee data
De theatervoorstelling Booze vindt plaats op school en wordt georganiseerd door de organisatie Kikid. Klas 2Ta/2HVc/2As/2Ac hebben op maandag 5 februari al meegedaan en klas 2Tg/2HVb/2HVa/2Aa doen dit op donderdag 15 februari. 

Waarom dit project?
Nederlandse jongeren staan in de top-tien van Europa als het gaat om drankmisbruik. De gemiddelde leeftijd waarop ze gaan experimenteren met drank is twaalf jaar. Voorlichting is dus erg belangrijk. Door de voorstelling Booze worden leerlingen zich bewuster van de gevaren van alcoholgebruik en van de invloed van groepsdruk. Ze leren hoe je ‘nee’ kunt zeggen. Ze kunnen ook vragen stellen of hulp krijgen als ze daar behoefte aan hebben.

Wat houdt het in?
De leerlingen worden ingedeeld in groepen. Elke groep krijgt een gespreksleider: een jongere die door Kikid hiervoor is getraind. Er wordt afgewisseld tussen kleine toneelstukjes en gesprekken. Aan de hand van stellingen gaan de leerlingen met elkaar in discussie. Van tevoren leren ze hoe je op een goede manier met elkaar in gesprek gaat. Alles bij elkaar duurt het ongeveer 90 minuten.

Leuker dan een les!
De leerlingen die al hebben meegedaan waren enthousiast. Ze vonden het leuk dat ook hun eigen inbreng belangrijk was. Ze hoefden niet alleen maar te luisteren naar wat wel en niet mag, maar konden echt hun eigen mening vormen. Of zoals sommige leerlingen het verwoordden: “Het was in ieder geval leuker dan een les!”

Gezonde school
De voorstelling past goed in het beleid van het Nicolaas wat betreft roken, alcohol en drugsgebruik. We hebben niet voor niets onlangs het certificaat Gezonde School gekregen! Je leest hier binnenkort meer over op deze site.

Andrea van As, afdelingsleider klas 2
Annelieke Erkelens, mentor 2HVc
Sara Mulder, mentor 2Ta

Media
  • Theater-Booze-1.jpg
  • Theater-Booze-2.jpg
  • Theater-Booze-3.jpg
  • Theater-Booze-4.jpg