Updates van het Nicolaas

Debatteren op hoog niveau

In maart bezochten leerlingen van 4V en 4H het Europees Parlement in Straatsburg. Dit was deel van het project Euroscola.


Wat is Euroscola?
Euroscola is een project van het Europees Parlement waarin leerlingen van twintig Europese landen samenkomen om als echte ‘europarlementariërs’ te debatteren over kwesties zoals mensenrechten en veiligheid, duurzaamheid, migratie en werkgelegenheid voor jongeren.

EPAS-school
Het was de tweede keer dat het Nicolaas hieraan meedeed. Begeleiders Annelieke Erkelens, docent geschiedenis, en Cathelijne Spelt, docent geschiedenis en maatschappijleer, leggen uit hoe het bezoek tot stand kwam. “Het Nicolaas is lid van het Europese netwerk van European Parliament Ambassador Schools. Om de paar jaar word je als EPAS-school voorgedragen om deel te nemen aan Euroscola. Je moet dan wel eerst meedoen met een wedstrijd, waarbij leerlingen een filmpje of presentatie maken over Europa en jongeren. Dit keer hadden we als thema: hoe krijg je jongeren richting de stembus? Onze filmpjes waren goed genoeg om mee te mogen doen en subsidie te ontvangen.”

De reis
De reis duurde drie dagen, van 7 tot en met 9 maart: dag één en drie gingen volledig op aan de busreis. De groep verbleef in een hostel in Straatsburg, waar de leerlingen met z’n vieren op één kamer sliepen. Buiten het officiële programma om was er genoeg ruimte om rond te lopen door de stad, samen te eten, te kletsen of te kaarten in het hostel.

Interessante uitwisseling
Op dag twee ging de groep te voet naar het Europarlement. Daar bleek de security streng: alle tassen werden gecontroleerd en iedereen moest door detectiepoortjes. 4Ve-leerlingen Salwa Abdulmahmoud en Defaintly van Everdingen vertellen over het programma: “Eerst konden we tijdens een videoconferentie vragen stellen aan Dimitrios Papadimoulis, de vicepresident van het Europees Parlement. Verder maakten we kennis met veel leerlingen uit andere landen. Soms hadden we een beetje last van de taalbarrière, maar meestal konden we hele gesprekken voeren in het Engels. Er waren veel mogelijkheden om elkaars mening en perspectief te horen. We debatteerden in kleine groepen en deden mee met een quiz. De vragen waren daarbij opgesteld in verschillende talen, dus iedereen moest wel samenwerken. Heel leuk en interessant!”

Aanrader
Salwa en Defaintly zijn blij dat ze deze unieke kans hebben gekregen. “We zijn het Nicolaas, en vooral mevrouw Erkelens en mevrouw Spelt, erg dankbaar. We raden iedere leerling aan om zo'n kans ook te grijpen als je die ooit geboden wordt!”

Foto Euroscola 2: Amin el Bakkali en Loubelia Martins Caetano (zij waren onze schoolvertegenwoordigers en introduceerden ons bij de andere deelnemers)

Foto Euroscola 3: Lucas Melkman, Lucas Dias dos Santos en Marc Walboomers
Media
  • Euroscola-2.jpg
  • Euroscola.groepsfoto.jpg
  • Euroscola-3.jpg
  • Euroscola.gebouw2.jpg