Updates van het Nicolaas

Parlez-vous anglais?

Engels praten, wadlopen en meedraaien in een Frans gezin. Dat deed klas 2tto tijdens een uitwisselingsreis naar de stad Rennes. 


Jaarlijkse uitwisseling
Tweetalig onderwijs betekent bij het Nicolaas niet alleen dat je veel vakken in het Engels krijgt, maar ook dat je over de grens gaat kijken en contact legt met leerlingen in andere landen. Zo verruim je je blik op de wereld.

De Fransen hier, wij daar
In de tweede klas hebben we de traditie elk jaar een keer naar Rennes te gaan. Dat is de hoofdstad van de regio Bretagne in Frankrijk. We hebben daar contact met twee scholen. Hun leerlingen komen ook elk jaar naar ons, dus we kennen elkaar al een beetje.

Interculturele ervaring
Klas 2tto (2ta en 2tg) van het Nicolaas was dit keer van 8 tot en met 13 april op pad. Doel was interculturele ervaring op te doen door een week bij een Frans gezin te wonen. De leerlingen kregen antwoord op veel vragen. Hoe leven de Franse jongeren? Hoe gaan ze om met hun ouders? Wat eten ze? Welke verschillen zijn er met Nederland?

Opdrachten
Natuurlijk waren er ook opdrachten en werd er Engels gepraat met de Franse scholieren. Zij hebben namelijk net als wij tweetalig onderwijs en wilden hier graag mee oefenen. Helaas hebben wij in Nederland wat dat betreft een veel hoger niveau, dus een echte uitdaging was het niet. 

Wadlopen
Vooral het wadlopen naar de Mont Saint-Michel was spectaculair. Dit is een klein, rotsachtig eilandje voor de Franse kust waar veel toeristen naartoe gaan. Het verschil tussen de waterstanden bij eb en vloed is hier heel groot: gemiddeld tien meter. Als het water laag staat, kun je naar het eiland toelopen. Best spannend. 

Op de foto’s zie je:
  • Het wadlopen bij de Mont Saint-Michel.
  • De Nederlandse en Franse leerlingen.
Met dank aan: Roos de Waal (mentor), Mirjam van den Berg (mentor), Khadija Badouri (docent Frans en organisator), Joy Pultoo (docent natuurkunde) en Emmy van Reijen (stagiaire wiskunde).

Andrea van As
Afdelingsleider klas 2

Media
  • Mont-St.-Michel-2018.jpg
  • Rennes 2018-1.jpg
  • Rennes 2018-2.jpg