Updates van het Nicolaas

Vrienden uit Rennes op bezoek

Uitwisselingsproject klas 2TTO St. Nicolaaslyceum oktober 2018

Franse leerlingen verbazen zich over alle fietsen in Amsterdam. En ze vinden Jamin 'fantastique'. Klas 2TTO kan er alles over vertellen. 


Uitwisselingsprojecten
Op het Nicolaas organiseren we regelmatig uitwisselingsprojecten voor leerlingen die het tweetalig onderwijs volgen. Zo heeft klas 2TTO een speciale band met twee scholen in Frankrijk. Deel één van de uitwisseling vond onlangs plaats in Amsterdam (van 14 tot en met 19 oktober). Deel twee zal plaatsvinden in Rennes van 31 maart tot en met 5 april 2019. 

Hoe werkt zoiets?
Alle leerlingen worden onderverdeeld in vier 'buddy-groepen', met elk hun eigen docent als aanspreekpunt. Bij de koppeling tussen de Franse en Nederlandse leerlingen kijken we altijd heel goed wie bij wie past, want de uitwisseling betekent dat je een week logeert bij een gastgezin. Zodra de match is gemaakt, kunnen leerlingen alvast contact met elkaar opnemen via social media. Het programma omvat veel activiteiten en een aantal verplichte opdrachten, maar ook genoeg vrije tijd om zelf iets te organiseren.

Leerzaam én leuk
Het doel van de uitwisseling is je eigen grenzen te verleggen, nieuwe culturele ervaringen op te doen en Engels te spreken. Volgens Demi en Robin uit klas 2VTb komt er ook een hoop lol bij kijken: “Als eerste activiteit gingen we naar het Anne Frank Huis en daarna lekker shoppen in de stad. De Fransen waren erg verbaasd over het grote aantal fietsen en de snoepwinkel Jamin vonden ze helemaal geweldig. Dinsdag hadden wij les en brachten zij een bezoek aan Nemo. Woensdag gingen we samen sporten en daarna een stadswandeling maken. Het was mooi weer, helemaal goed om een lekkere oliebol te eten. Donderdag bezochten we de Zaanse Schans. Hierna gingen we met bussen naar Abcoude voor ons klassenfeest. Iedereen had de avond van tevoren met z’n buddy hapjes gemaakt. De tafels stonden dus vol met brownies, sushi, pannenkoeken, wraps en nog veel meer! We hebben veel nieuwe vrienden gemaakt, Engels gesproken en hier en daar een Frans woordje geleerd. Er zijn nieuwe liefdes ontstaan, we hebben rapmuziek vergeleken en heel veel lol gehad. Met tassen vol Nederlandse souvenirs stapten de Fransen vrijdagochtend weer in de bus. Het was een topweek!"

Yoga op het Museumplein
Ook Zwaantje uit klas 2VTa heeft de uitwisseling als iets heel bijzonders ervaren. “Het was wel spannend om een hele week in huis te wonen en van alles samen te doen met iemand die je nog nooit gezien hebt. Maar door alle activiteiten en het samenwerken heb ik mijn buddy supergoed leren kennen! Eén ding zal ik zeker nooit vergeten: de speurtocht in de stad waarbij we yoga moesten doen op het Museumplein. Dat was echt supergrappig. Ik heb veel zin om volgend jaar naar Rennes te gaan en mijn buddy weer te zien!” 

Met dank aan Sara Mulder, Mirjam van den Berg, Khadija Badouri, Joy Pultoo en Andrea van As

Media
  • Uitwisselingsproject-2TTO-Nicolaaslyceum_okt-2018_1
  • Uitwisselingsproject-2TTO-Nicolaaslyceum_okt-2018_2
  • Uitwisselingsproject-2TTO-Nicolaaslyceum_okt-2018_3