Updates van het Nicolaas

Aanmelden voor de eerste klas

Je bent waarschijnlijk al weken druk bezig met het kiezen van je nieuwe school. Lees hier hoe je je voorkeurslijst invult en je aanmeldt op het Nicolaas.

Zo werkt het

Uiterlijk 22 maart krijg je je definitieve basisschooladvies. Je docent in groep 8 geeft je een voorkeurslijst met scholen en klassen die passen bij dat advies. Op de lijst kun je aangeven welke school je op nummer 1 zet, welke op 2 enzovoorts.

Als je lijst af is, kun je deze overzetten in het digitale systeem (ELK) om je aan te melden voor de matching. Je ouders/verzorgers ontvangen vanzelf een mail waarin ze worden uitgenodigd om een account aan te maken. In dit instructiefilmpje wordt het uitgelegd.

Belangrijke informatie

  • Je kunt je voorkeurslijst invullen van woensdag 20 tot en met zondag 31 maart 2024.
  • Als je minimaal twaalf scholen op je voorkeurslijst zet, heb je de garantie dat je op een van deze scholen terechtkomt. 
  • Het Nicolaas heeft twee profielklassen: het tweetalig onderwijs (TTO) en sport+. Alléén TTO kun je als aparte keuze aankruisen, bij sport+ kan dat niet. Let er goed op dat je moet doornummeren als een school twee keer op je lijst staat! Kies je dus voor ‘Nicolaas TTO’ én ‘Nicolaas vwo-klas’? Dan moet je dertien vakjes aankruisen. En kies je bijvoorbeeld voor twee keer Nicolaas en twee keer Spinoza Lyceum, dan moet je veertien kruisjes zetten.

Havo, havo/vwo of vwo

Voor het Nicolaas heb je een havo-, havo/vwo- of vwo-advies nodig. Met een vmbo/havo-advies kun je je helaas niet aanmelden. Leerlingen met een dubbeladvies kunnen zich alleen aanmelden op scholen waar minimaal beide schooltypen van het advies worden aangeboden.

Havo/vwo-klas | Je hebt een havo- of een havo/vwo-advies gekregen
Als je naar een van de twee havo/vwo-klassen wilt, kruis je ‘St. Nicolaaslyceum havo/vwo-klas’ aan.

Tweetalig onderwijs havo/vwo-klas | Je hebt een havo- of een havo/vwo-advies gekregen
Als je naar de tweetalige klas wilt, kruis je ‘St. Nicolaaslyceum havo/vwo-klas tweetalig onderwijs’ aan.  
  
Vwo-klas | Je hebt een vwo-advies gekregen
Als je naar de vwo-klas wilt, kruis je ‘St. Nicolaaslyceum vwo-klas’ aan. 

Sport+klas | Je hebt een vwo-advies gekregen
  • Weet je zeker dat je naar de sport+klas wilt? Op de voorkeurslijst zie je de sport+klas niet staan. We mogen namelijk maar één profielklas op de lijst zetten. Kruis dus aan: ‘St. Nicolaaslyceum vwo-klas’.  
  • Na de matching, als we zeker weten wie er volgend jaar allemaal bij ons op school zitten, organiseren we een plaatsingsmiddag. Tijdens deze middag kijken we welke leerlingen het beste passen in de sport+klas. Leerlingen die niet geplaatst worden in de sport+klas, komen dan in een gewone vwo-klas van het Nicolaas.  
Tweetalig onderwijs vwo-klas | Je hebt een vwo-advies gekregen 
Als je naar de tweetalige vwo-klas wilt, kruis je ‘St. Nicolaaslyceum vwo-klas tweetalig onderwijs’ aan.  

Wat gebeurt er na het digitale aanmelden? 

Jouw lijst staat nu in het centrale computersysteem van de gemeente en het OSVO. Als de aanmeldperiode voorbij is, controleren alle middelbare scholen de gegevens van alle leerlingen. Pas na die controle vindt de matching plaats.

Wanneer en hoe weet ik op welke school ik ben geplaatst?

Op woensdag 17 april 2024 kun je inloggen op het systeem en zie je op welke school je bent geplaatst.

Ik ben op het Nicolaas geplaatst. Wat dan? 

Je krijgt nog diezelfde dag van ons een mail met een plaatsingsbrief. Daarin nodigen we je ook uit voor de kennismakingsmiddag in juni, waarop je je nieuwe klasgenoten en je mentor leert kennen. 

Weetjes voor je ouders

  • We volgen net als andere scholen in Amsterdam de kernprocedure voor aanname. U leest er meer over op www.schoolkeuze020.nl. Deze site geeft ook praktische tips en antwoord op veelgestelde vragen.
  • Bent u als ouders of opvoeders van mening dat voor uw kind plaatsing op één specifieke vo-school noodzakelijk is? Dan kunt u een beroep doen op de zogenoemde hardheidsclausule. Hiervoor is bij OSVO een centraal loket ingericht. Lees meer >
  • Heeft u een dringende vraag? Neem dan contact op met Renske Dahlhaus, afdelingsleider van de eerste klas havo/vwo en vwo.

Renske Dahlhaus

  • Kijk hier als u uw kind wilt aanmelden voor klas 2 t/m 6.