Updates van het Nicolaas

Havo en vwo
Welke richting je ook kiest, je krijgt bij ons een uitdagende, afwisselende en spannende opleiding. In alle vakken wordt er veel van je verwacht.

Belangrijk om te weten

  • Je kan bij ons terecht met een havo-, havo/vwo- of vwo-advies.
  • De havo duurt vijf jaar, het vwo zes jaar. 
  • Vwo betekent bij ons: het atheneum. Het Nicolaas biedt voor nieuwe leerlingen geen gymnasiumonderwijs.

Het juiste niveau

Havo en vwo hebben hun eigen kenmerken en leiden allebei naar een waardevol diploma. We vinden het erg belangrijk dat elke leerling op de juiste plek terechtkomt. We geven je daarom één jaar de tijd om te ontdekken welk niveau het beste bij je past. Dat werkt zo:

  • Met een havo-advies of een havo/vwo-advies kom je in de havo/vwo-brugklas.
  • Met een vwo-advies begin je direct in een vwo-klas.
  • Na het eerste jaar bepalen we op welk niveau je verder gaat.

Onderbouw

Iedere leerling begint met een brede basisopleiding van drie jaar (de ‘onderbouw’). Je kan kiezen voor een gewone havo/vwo- of vwo-klas, maar ook voor een van onze profielklassen: de sport+klas  (vwo) of het tweetalig onderwijs  (havo en vwo). Je hebt altijd les met de leerlingen uit je eigen klas.

Bovenbouw

De bovenbouw duurt twee jaar op de havo en drie jaar op het vwo. Je volgt dan één van de vier profielen: Natuur en Gezondheid, Cultuur en Maatschappij, Natuur en Techniek of Economie en Maatschappij. Je kan ook zelf vakken kiezen, zoals Spaans, Informatica, Maatschappijwetenschappen of Bewegen, Sport en Maatschappij. In de bovenbouw zit je per vak samen, niet meer per klas.

Weetjes voor je ouders