Updates van het Nicolaas

Oog voor kwaliteit
Kwaliteit is een breed begrip. In veel opzichten proberen we op het St. Nicolaaslyceum onszelf en het onderwijs te verbeteren.

SVOAZ

Het St. Nicolaaslyceum vormt samen met het Fons Vitae Lyceum en het St. Ignatiusgymnasium de Stichting Voortgezet Onderwijs Amsterdam-Zuid (SVOAZ). De drie middelbare scholen werken veel samen. Zo waarborgen we onze hoge onderwijskwaliteit.

Belangrijke vragen

  • Welke resultaten boeken onze leerlingen?
  • Wat is het effect van onze maatregelen?
  • Hoeveel vertrouwen, verantwoordelijkheid en verbondenheid ervaren onze leerlingen?
  • Wat vinden ouders en leerlingen van de school? 
  • Hoe veilig voelt het bij ons?
  • Hoe beoordeelt de Inspectie van het Onderwijs ons? 

Allemaal vragen waar we ons structureel over buigen: we maken plannen, voeren die uit, evalueren ze en stellen ze weer bij.  Natuurlijk betrekken we daar ouders en leerlingen bij.

Meer weten?

Kijk dan op 'Scholen op de kaart’. Hier staat hoe onze school scoort ten opzichte van andere scholen. Handig (en leuk) voor ouders én leerlingen.

Heeft u een klacht?

Goed om te weten: het Nicolaas heeft een klachtenregeling en een klokkenluidersregeling

Bij wie kunt u terecht?

Joy Pultoo en Grace Keijner zijn vertrouwenspersoon voor zowel leerlingen als ouders. U kunt uw klacht ook direct kenbaar maken bij de rector of het schoolbestuur.

Extra opties

Lukt het niet om de kwestie in goed overleg op te lossen? Dan zijn er nog twee mogelijkheden:

  • Mediation

Bij een (dreigend) conflict met een medewerker, kunt u mediation aanvragen. U gaat dan met elkaar in gesprek onder begeleiding van een onafhankelijke persoon. De Mediationdesk van de Stichting Onderwijsgeschillen kan u vertellen hoe het werkt: (030) 280 95 90 of mediation@onderwijsgeschillen.nl.

  • Een officiële klacht indienen

Hiervoor kunt u terecht bij de Landelijke Klachtencommissie Onderwijs (LKC). Lees meer over de procedure op www.onderwijsgeschillen.nl of in deze overzichtelijke infographic.

De klachtenregeling wordt ook toegelicht op de website van het SVOAZ. Deze informatie is actueler dan wat er in de schoolgids staat.

EPAS_de Ambassadors in Den Bosch

We zijn een EPAS-school

EPAS, het European Parliament Ambassador School-programma, geeft vo-leerlingen meer inzicht in de rol van het Europees Parlement. Via interactief lesmateriaal leren ze meer over Europese waarden en de Europese democratie. Zo ontwikkelen ze politieke vaardigheden, waarmee ze richting kunnen geven aan de toekomst van Europa.

Als EPAS-school organiseert het St. Nicolaaslyceum in de projectweek speciale activiteiten voor de onderbouwklassen rondom het onderwerp Europa. Onze Junior European Parliament Ambassadors spelen een belangrijke rol bij het informeren van alle leerlingen over het Europees Parlement.

St. Nicolaaslyceum Gezonde School         

We zijn een Gezonde School

Onze school is officieel erkend als een Gezonde School. Dat betekent dat er duidelijke afspraken gelden over voeding, roken, alcohol en drugs. Sigaretten, drank en drugs zijn bij ons verboden. Ook leren de leerlingen wat een gezonde leefstijl inhoudt. We stimuleren het drinken van water en verkopen groente en fruit, waarbij de aankleding van onze kantine de leerlingen verleidt tot het maken van gezondere keuzes. In 2019 hebben we bovendien het predicaat gouden schoolkantine gekregen van het Voedingscentrum.