Updates van het Nicolaas

Veel extra sporturen
Een gezonde geest in een gezond lichaam, dat is ons doel. Het Nicolaas vindt sport dus heel belangrijk. We doen veel aan sportevenementen en je hebt bij ons zelfs een speciale sport+klas.

Wat is een sport+klas?

De eerste drie jaren op het Nicolaas kun je kiezen voor een sport+klas. Dit kan alleen als je naar het atheneum gaat. In de sport+klas krijg je dezelfde vakken als andere leerlingen. De sporturen zijn dus extra (één middag per week).

Het gaat zeker niet alleen om het sporten zelf. Je leert via het sporten ook luisteren, samenwerken, organiseren en doorzetten als het niet zo goed gaat. Voor dat soort dingen krijg je een competentierapport.

Voor wie?

  • Als je een vwo-advies hebt gekregen.
  • Als je veel van sport houdt (je hoeft geen topsporter te zijn!).
  • Als je het leuk vindt verschillende dingen te doen, zoals beach volleyball, American football, kanoën, klimmen, schermen of schaatsen.
  • Als je extra hard wil werken, op het sportveld én op school.
  • Als je goed te coachen bent.
  • Als je sociaal bent en graag met anderen samenwerkt.

En daarna?

De sport+klas houdt op na het derde leerjaar, maar daarna kun je kiezen voor het examenvak ‘Bewegen, sport en maatschappij’ (BSM). Dat kan trouwens ook op de havo! Hierbij leer je in theorie en praktijk hoe sportief bewegen en gedrag een rol spelen in de maatschappij. Je leert ook lesgeven in sporten. Handig als je denkt aan een studie of beroep in die richting.

En als je niet in een sport+klas zit?

Dan kom je zeker niet tekort. Je krijgt gymlessen in een van onze drie gymzalen. Deze zalen kunnen we ombouwen tot één grote sporthal, met een echte klimwand. Er is ook een fitnessruimte. Na schooltijd kun je nog sportlessen volgen via Topscore Amsterdam, bijvoorbeeld streetdance, kickboksen of voetbal voor meisjes. En vergeet de toernooien niet. Het Nicolaas doet altijd met vier teams mee op het nationaal schoolhockeykampioenschap.

Weetjes voor je ouders

  • De sport+klas is alleen geschikt voor ambitieuze leerlingen, want we vragen een flinke inspanning. De extra sportactiviteiten worden ingezet als bindmiddel om een groep gelijkgestemde leerlingen extra te motiveren voor onze school, voor elkaar en voor hun studie. 
  • In het competentierapport rapporteren de mentoren de sociaal-emotionele en persoonlijke ontwikkeling van uw kind.
  • We werken samen met de faculteit Bewegingswetenschappen van de Vrije Universiteit.
  • Voor deze profielklas is de vrijwillige ouderbijdrage hoger dan voor de reguliere klas. We vragen u om een aanvullende bijdrage van € 285.