Updates van het Nicolaas

Aanmelden voor de brugklas
Je bent waarschijnlijk al weken druk bezig met het kiezen van je nieuwe school. Lees hier hoe je je voorkeurslijst invult en je aanmeldt op het Nicolaas.

Hoe vul ik mijn voorkeurslijst in?

Van je basisschool ontvang je een voorkeurslijst, passend bij jouw definitieve advies. Als dat een advies is voor havo, havo/vwo of vwo staat het Nicolaas op de lijst. Op dit blad maak je een zo’n lang mogelijke lijst van de scholen die jou leuk en geschikt lijken. Als je twaalf scholen op je voorkeurslijst zet, heb je de garantie dat je op een van deze scholen terecht komt. Lees hieronder wat je precies moet aankruisen. Of download de pdf met instructies.

Havo/vwo-klas | Je hebt een havo- of een havo/vwo-advies gekregen.
Als je naar een van de twee havo/vwo-klassen wilt, kruis je ‘St. Nicolaaslyceum havo/vwo-klas’ aan.

Cultuur+klas | Je hebt een havo- of een havo/vwo-advies gekregen.
 • Wil je graag naar de cultuur+klas? Op de voorkeurslijst zie je de cultuur+klas niet staan. We mogen namelijk maar één profielklas op de lijst zetten. Kruis dus aan: ‘St. Nicolaaslyceum havo/vwo-klas’. 
 • Na de matching, als we zeker weten wie er volgend jaar allemaal bij ons op school zitten, organiseren we een plaatsingsmiddag op maandag 6 mei (dat is voor de meeste scholen direct na de meivakantie). Tijdens deze middag kijken we welke leerlingen het beste passen in de cultuur+klas. Leerlingen die niet geplaatst worden in de cultuur+klas, komen dan in een gewone havo/vwo-klas van het Nicolaas.
Tweetalig onderwijs havo/vwo-klas | Je hebt een havo- of een havo/vwo-advies gekregen.
Als je naar de tweetalige klas wilt, kruis je ‘St. Nicolaaslyceum havo/vwo-klas tweetalig onderwijs’ aan.
 

Vwo-klas | Je hebt een vwo-advies gekregen.
Als je naar de vwo-klas wilt, kruis je ‘St. Nicolaaslyceum vwo-klas’ aan.

Sport+klas | Je hebt een vwo-advies gekregen.
 • Wil je graag naar de sport+klas? Op de voorkeurslijst zie je de sport+klas niet staan. We mogen namelijk maar één profielklas op de lijst zetten. Kruis dus aan: ‘St. Nicolaaslyceum vwo-klas’. 
 • Na de matching, als we zeker weten wie er volgend jaar allemaal bij ons op school zitten, organiseren we een plaatsingsmiddag op maandag 6 mei (dat is voor de meeste scholen direct na de meivakantie). Tijdens deze middag kijken we welke leerlingen het beste passen in de sport+klas. Leerlingen die niet geplaatst worden in de sport+klas, komen dan in een gewone vwo-klas van het Nicolaas. 

Tweetalig onderwijs vwo-klas | Je hebt een vwo-advies gekregen.
Als je naar de tweetalige vwo-klas wilt, kruis je ‘St. Nicolaaslyceum vwo-klas tweetalig onderwijs’ aan. 

Wanneer kan ik me aanmelden?

Als je je voorkeurslijst hebt ingevuld, kun je je samen met je ouders gaan aanmelden op de school die je op nummer één hebt gezet. Is dat bij jou het Nicolaas, dan ben je bij ons welkom op een van deze dagen:

 • Woensdag 6 maart van 15:00 uur tot 17:00 uur. 
 • Donderdag 7 maart van 15:00 uur tot 17:00 uur. 
 • Vrijdag 8 maart van 15:00 uur tot 17:00 uur. 
 • Woensdag 13 maart van 15:00 uur tot 17:00 uur.
 • Donderdag 14 maart van 15:00 uur tot 17:00 uur.
 • Vrijdag 15 maart van 15:00 uur tot 17:00 uur. 
Het aanmelden zelf duurt maar vijf minuten, maar als het druk is, kan het zijn dat je lang moet wachten! Op woensdagen is het meestal het drukst.

Wat / wie neem ik mee?

 • Je voorkeurslijst. Deze krijg je van je basisschool. Hierop staan je ELK-nummer en je schooladvies.
 • Een kopie van een geldig legitimatiebewijs.
 • Vergeet ook niet om een ouder mee te nemen. Eén van je ouders moet namelijk een handtekening zetten. Je hoeft zelf niet per se mee. Je vader of moeder kan ook de aanmelding verzorgen. 

Wat gebeurt er als ik me aanmeld?

Bij het aanmelden voeren wij je voorkeurslijst in. Jouw lijst staat dan in het centrale computersysteem van de gemeente en het OSVO. Je krijgt van ons een uitdraai waarop de gegevens staan die we voor je hebben ingevoerd. Dit invoeren en controleren duurt maar een paar minuten. Als de aanmeldperiode voorbij is, controleren alle middelbare scholen de gegevens van alle leerlingen in MEPS. Pas na die controle vindt de matching plaats. Dat zal op donderdag 4 april 2019 gebeuren.

Hoe weet ik op welke school ik ben geplaatst?

Bij het invoeren vragen we jou en je ouders om een aantal gegevens, waaronder een e-mailadres. Op dit e-mailadres ontvang je tijdig een bericht, waarmee je op 4 april kunt inloggen op MEPS en zien waar je bent geplaatst. Als jij of je ouders geen e-mailadres hebben, kan er helaas geen toegang tot MEPS worden gegeven. 

Ik ben op het Nicolaas geplaatst. Wat dan?

Je krijgt nog diezelfde week van ons via post een officiële plaatsingsbrief. Daarin nodigen we je ook uit voor de kennismakingsmiddag in juni, waarop je je nieuwe klasgenoten en je mentor leert kennen. Verder zullen we je vragen om digitaal allerlei informatie over jezelf aan ons door te geven.

Weetjes voor je ouders

We volgen net als andere scholen in Amsterdam de kernprocedure voor aanname.

Bezoek je nu een school buiten Amsterdam of heb jij of heeft een van je ouders een andere dringende vraag over toelating of aanmelding? Neem dan contact op met de afdelingsleider van de eerste klas, Renske Dahlhaus.