Updates van het Nicolaas

Oh oh Den Haag

Debatteren in Den Haag_101218_St. Nicolaaslyceum

Hoe ziet het staatkundige leven in Den Haag eruit? En wat gebeurt er eigenlijk op het Binnenhof? Klas 4Va leerde er alles over.


Over de excursie
Alle vierde klassen van het Nicolaas gaan op diverse momenten naar Den Haag. De excursie hoort al jaren bij het vak maatschappijleer en is onderdeel van de stof ‘Parlementaire democratie’. Het programma wordt verzorgd door ProDemos Huis voor de democratie en rechtsstaat. Op 10 december 2018 was de beurt aan klas 4Va. De leerlingen werden begeleid door docent maatschappijleer Chris Uneputty en technisch onderwijsassistent Gerrit Smienk.

Hotspots
Madelief Pieters uit 4Va vertelt hoe de dag verliep. “Toen we in Den Haag aankwamen, werd ons eerst verteld hoe de dag in elkaar zou zitten. We konden de hele dag muntjes verdienen met allerlei opdrachten; degene met de meeste muntjes mocht een cadeautje uitzoeken. Het begon met een paar basisvragen, waarbij iedereen enthousiast meedeed en de sfeer er meteen goed in zat. Hierna gingen we in groepjes van vier de stad in. Ieder groepje kreeg een iPad met daarop een plattegrond en de opdracht om naar bepaalde ‘hotspots’ te lopen, zoals de Eerste en Tweede kamer en het Binnenhof. Daar moest je dan vragen beantwoorden. Ik vond dit een leuke en actieve manier om meer te leren over onze rechtstaat.” 

Geen Jesse Klaver
Het bezoek aan de Eerste en Tweede Kamer vond Madelief heel gaaf. “Veel meiden hoopten Jesse Klaver tegen te komen! Helaas was het maandag, waardoor we geen politici hebben gezien. Het was wel fijn om een keer niet uit een boek te leren, maar zelf te zien wat het parlement inhoudt en hoe de Tweede Kamer er in het echt uitziet. Zoiets zie je normaal alleen op het nieuws.”

Debat vol vuurwerk
Het leukste van de dag vond ze het debatteren. “De Tweede Kamer was in het klein nagebouwd en samen met een klas van een andere school gingen we in discussie over de stelling ‘vuurwerk moet verboden worden voor particulieren’. Iedereen kreeg een smartphone met een bepaalde kleur, die aangaf bij welke partij je hoorde. We hadden ook allemaal een taak, bijvoorbeeld woordvoerder of secretaris. Elke partij kreeg een minuut de tijd om uit te leggen waarom je voor of tegen was (wij waren vóór) en daarna kon je met elkaar in gesprek. Daarna kon je je standpunt nog een keer kort verdedigen, waarbij je de ander mocht onderbreken. Ik vond dit laatste het leukste moment van de dag. Zo kreeg je namelijk enigszins een beeld van het werk van een politicus. We waren als klas zo gedreven, dat we het debat wonnen!”

Leuk, leerzaam en gezellig
De dag werd afgesloten met bingo in een verkleinde en nagebouwde Eerste Kamer. Er kwam steeds een vraag en de antwoorden stonden op je bingokaart. Hiermee waren natuurlijk ook weer muntjes te verdienen, waarbij Sophia aan het einde van de dag als winnaar uit de bus kwam. En, wat vond Madelief zelf van de excursie? “Leuk, leerzaam en gezellig!”

Bekijk hier het filmpje!

Media
  • Debatteren-in-Den-Haag.101218.St.-Nicolaaslyceum