Updates van het Nicolaas

Filosofisch avontuur

Grieks filosofiefestival 2019

Nicolaas-leerlingen uit 4h, 4v en 5v kregen onlangs een unieke kans: ze mochten naar een filosofiefestival in Griekenland.


Onwaarschijnlijk?
Meestal als iets te mooi lijkt om waar te zijn, is het niet waar. Het Nicolaas nam daarom een flinke gok toen in het begin van dit schooljaar een e-mail op de virtuele mat viel waarin verteld werd over een filosofiefestival van 19 tot en met 24 maart 2019. Dit festival zou voor de tweede keer in Griekenland georganiseerd worden door een Italiaanse organisatie en er zouden 600 leerlingen uit heel Europa tegelijkertijd aan deelnemen. Het programma bood alles wat je je maar wensen kon. Het klonk haast té goed.

Aan het strand
Toegegeven: het waren niet 600 leerlingen uit heel Europa, maar 578 uit Italië en 22 uit Amsterdam. Maar voor de rest was alles zelfs nog mooier dan verwacht! Alle deelnemers verbleven in appartementen van een luxe resort in Loutraki. Er was zelfs een eigen strand aan zee. Tegen de rotsen van dit strand was een amfitheater gebouwd, waar aan het eind van de week alle leerlingen ten tonele brachten wat ze gedurende de week tijdens de verschillende workshops of op eigen houtje hadden voorbereid.
 
Onderdompeling in de oudheid
Elke dag werden we door onze persoonlijke reisleider met tourbussen naar de prachtigste archeologische vondsten gebracht. Door professionele gidsen en Griekse studenten van internationale scholen kregen we rondleidingen door de belangrijkste klassieke theaters, dorpen, stoa’s en tempels van Athene, Messini, Delphi en Epidaurus. Tijdens deze rondleidingen werden we keer op keer verrast door acteurs die in die prachtige omgeving een filosofisch toneelstukje opvoerden.
 
Leerzaam en relaxed
Haast zonder dat we het doorhadden, leerden we ontzettend veel over filosofie, over democratie, over de klassieke Griekse cultuur, over Italianen en met name over de relaxte manier waarop zij met het tijdschema van een prachtig programma omgingen, zonder dat het programma eronder leed.
 
Echt waar
Geregeld gebeurde het me, nadat ik alleen maar lekkere dingen van het dinerbuffet op mijn bord had gelegd, dat ik mezelf in mijn arm kneep terwijl ik over de zee staarde. Het was niet te mooi om waar te zijn. Het was écht mooi en écht waar.

Maarten de Krosse, docent Nederlands en begeleider tijdens de reis

Met dank aan de tweede begeleider: Laura van Deventer, docent maatschappijleer

Bekijk hier een promofilmpje van het festival.

Media
  • Grieks-filosofiefestival-2019_1
  • Grieks-filosofiefestival-2019_2