Updates van het Nicolaas

Shakespeareaans drama

King Lear en Cordelia 

Op 1 oktober vond de jaarlijkse Shakespearedag plaats. Dit keer stond het stuk 'King Lear' centraal.


Inzicht in taal en betekenis
Al tien jaar organiseren we deze dag voor leerlingen van 6 vwo, ter voorbereiding op hun Engelse schoolexamen literatuur. Ze krijgen dan de hele dag workshops van de theatergroep Theatre of Entanglement. Doel is de leerlingen meer inzicht te geven in een specifiek toneelstuk van William Shakespeare, met aandacht voor de taal, de uitvoering en de thematiek. Precies op de Shakespearedag vonden dit keer de boerenprotesten plaats, maar ondanks alle tractoren op de snelweg lukte het de workshopbegeleiders toch om op tijd in Amsterdam te zijn.

Favoriet kind
Ricardo Cairo, docent Engels, vertelt dat 'het favoriete kind' een belangrijk thema is in King Lear. “In het toneelstuk wil de koning zijn land verdelen onder zijn dochters: wie het meeste van hem houdt, krijgt het grootste stuk land. Zijn favoriete dochter speelt dit spelletje echter niet mee. Daarnaast is er nog een andere verhaallijn, waarin een onwettig kind de macht van zijn vader wil. Hij gebruikt zijn broer − het wettige, enigszins naïeve kind − om zijn vader in onmin te brengen bij de gemene dochters van koning Lear. Groot drama natuurlijk. Maar in het klein is dit thema voor veel leerlingen wel herkenbaar.

Ogen van aluminium
De workshops werden goed ontvangen: de meeste leerlingen vonden het een stuk interessanter dan ze dachten! Tijdens de afsluiting in de grote zaal viel vooral het onverwachte acteertalent op. Er waren zelfs special effects, namelijk ogen van aluminiumfolie.

Media
  • King_Lear_and_Cordelia