Updates van het Nicolaas

Excursie met gouden randje

Bezoek aan Rijksmuseum_presentatie Nicolaas-leerling

De Republiek en de Gouden Eeuw: dit was het thema van een bezoek aan het Rijksmuseum.


Een duik in de geschiedenis
De Nicolaas-leerlingen uit 5 havo en 6 vwo die geschiedenis in hun vakkenpakket hebben, gingen op 14 en 18 oktober met hun geschiedenisdocenten naar het Rijksmuseum. Het bezoek stond in het teken van hun examenonderwerp “Republiek en de Gouden Eeuw”. 

Operatie Nachtwacht
De gidsen van het Rijksmuseum verzorgden een dynamische rondleiding langs een aantal bijzondere items in de collectie, waarbij de leerlingen konden laten zien wat ze al wisten over het onderwerp. Hoogtepunt was natuurlijk de restauratie van de Nachtwacht (‘Operatie Nachtwacht’), die momenteel achter glas plaatsvindt en door het publiek te volgen is. Ook de andere grote meesters uit de Gouden Eeuw waren echter de moeite waard.

Klaar voor het examen
De leerlingen kregen goede tips: hoe moet je schilderijen die in examens als bronnen gebruikt worden bijvoorbeeld interpreteren? Ze hielden zelf ook korte presentaties. Omdat het verleden op deze manier meer tastbaar gemaakt werd, zijn de leerlingen nu nóg beter voorbereid op hun centraal examen. Het was bovendien een heel interessante en gezellige ochtend! 

Met dank aan de begeleiders: Cathelijne Spelt, Onno Brautigam, Frans van Leeuwen en Haiat Uariachi. 


Onzin of niet?
De Gouden Eeuw is een term die de laatste tijd felle discussie oproept. Sommigen vinden dat die beschrijving voorbij gaat aan de armoede, oorlog en dwangarbeid in de 17e eeuw. Het Rijksmuseum blijft de term gewoon gebruiken. Wat vind jij? 

Media
  • Presentatie-door-leerlingen_2
  • Presentatie-door-leerlingen_3
  • Gids-vertelt-over-de-Nachtwacht
  • Het-Rijksmuseum
  • Presentatie-door-leerlingen_1