Updates van het Nicolaas

Het temmen van de feeks


Een Shakespeare-voorstelling was onlangs aanleiding tot discussie over feminisme, gender en het vinden van je eigen plek.


Workshop en voorstelling
In oktober woonden alle Nicolaas-leerlingen van 3 havo en 3 vwo in het CC Amsteltheater de Shakespeare-voorstelling ‘Het temmen van de feeks’ bij. De voorstelling werd gespeeld door Poldertheater, een Amsterdams gezelschap voor jongerentheater. Van tevoren kreeg elke klas op school een workshop. De leerlingen leerden hierin niet alleen meer over het toneelstuk en de schrijver ervan, maar kregen ook de kans om zelf te spelen, te schrijven en scènes te bedenken. 

Het verhaal in het kort
‘Het temmen van de feeks’ gaat over twee zussen, Bianca en Katherina. Bianca is de jongste, veel mannen vinden haar lief en aantrekkelijk. Haar zus Katherina is nogal brutaal en wordt door haar omgeving als een ‘feeks’ beschouwd. Hun vader neemt een heftig besluit: eerst moet Katharina een man krijgen en pas daarna mag Bianca trouwen.

Voer voor discussie
In de tijd van Shakespeare (1564-1616) stonden er alleen mannen op het toneel. Als zij een vrouw speelden die voor zichzelf opkwam, werd die in het stuk vaak vernederd. Dat voelt nu heel ouderwets en zelfs vrouwonvriendelijk. Het was daarom extra interessant om samen over het stuk te praten. Had Shakespeare dit nou serieus of juist komisch bedoeld? Ook waren er duidelijk links te vinden met onderwerpen als gender, feminisme, het vinden van je eigen identiteit, MeTooTimesUp en natuurlijk de perfecte versie die we van onszelf laten zien op social media. 

Media
  • Het temmen van de feeks-Poldertheater