Updates van het Nicolaas

Bijzonder bezoek aan Berlijn

St. Nicolaaslyceum_Berlijnreis 2019

Onze jaarlijkse exchange met Berlijn was dit keer extra interessant vanwege de herdenking van de Val van de Muur.


Wat hield de exchange in?
Van 11 tot en met 15 november gingen veertien leerlingen uit 4 vwo International Stream met de trein op reis naar Berlijn. Hier logeerden ze in gastgezinnen en trokken zij op met leerlingen van onze partnerschool de Katholische Schule Sankt Franziskus (KSFF).

Unieke periode
Dit jaar was het heel speciaal om in Berlijn te zijn. Op 9 november 2019 was het namelijk precies dertig jaar geleden dat de Muur viel en er een einde kwam aan de Koude Oorlog. Heel Berlijn stond dus in het teken van 30 Jahre Friedliche Revolution und Fall der Berliner Mauer.

Intensief programma
Uiteraard was er veel aandacht in het programma voor alles wat Berlijn zo bijzonder maakt. We begonnen met een avondwandeling langs Brandenburger Tor, symbool van de vrijheid. De groep bewonderde Berlin bei Vollmond vanuit de koepel van de Reichstag en stond stil bij het Holocaustmonument. Op de fiets bezochten we plekken met een historische betekenis. Zo kwamen we door de straat waarin het eerste gat in de Muur werd geslagen door DDR-burgers en zagen we de beroemde Bösebrücke waar de demonstranten juichten toen de slagbomen eindelijk opengingen.

Ook fotografeerden we moderne graffiti in het Mauerpark en probeerden we de Todesstreifen (de voormalige verboden strook Niemandsland) te begrijpen. Nog meer inzicht in het vaak beklemmende leven in de DDR kregen we in de indrukwekkende Gedenkstätte Hohenschönhausen (de ‘Stasigevangenis’). Later zette het Jüdische Museum Berlin, waar de architectuur van Libeskind het trauma van de Holocaust symboliseert, sterk aan tot nadenken.

Een weekje leven in Berlijn
De leerlingen dompelden zich onder in het hedendaagse leven bij de gastgezinnen en hadden het erg gezellig met de Berlijnse buddy’s. Het was genieten bij het eten van de populaire Currywurst bij Konnopke’s en de Pfannkuchen (Berliner bollen), bij het winkelen in warenhuizen of tweedehandswinkeltjes en bij het samen bezoeken van bioscoop, restaurants en niet te vergeten de Weihnachtsmarkt op de Potsdamer Platz.

Eigen documentaires
Ondertussen werd er drie ochtenden samen met de Berlijnse buddy’s gewerkt aan een Interkulturelles Filmprojekt. De leerlingen vergeleken Duitse en Nederlandse perspectieven, interviewden mensen op straat en hadden levendige discussies. Het eindresultaat waren pakkende drietalige documentaires over allerlei thema's, van familie en school tot toekomstvisies en Europa. Tijdens de prijsuitreiking werden de beste documentaires gehonoreerd en kreeg elke leerling een oorkonde en applaus.

Indringende gesprekken
Wat iedereen bijbleef, waren de indringende gesprekken met de Berlijnse leerlingen over hun persoonlijke familiegeschiedenis rondom de DDR en de Val van de Muur. De Nicolaas-leerlingen leerden hoe belangrijk het is de herinneringen aan deze geweldloze revolutie door te geven, omdat vrijheid iets is wat gekoesterd moet worden. Het hechte contact tussen de leerlingen onderling maakte de zware geschiedenis lichter. 

Kortom, het was een superleuke en intensieve reis met veel plezier én diepgang. We verheugen ons als school op het tegenbezoek van onze Berlijnse vrienden in mei 2020!

Met dank aan docente Duits Theresa Nötzel (organisator van het scholenpartnerschap en zelf Oost-Berlijnse) en docente Engels/International Stream Pien Maas van het Nicolaas; en aan Friedericke Weiler en Barbara Antoniazzi van de KSFF.

Foto 1: metrostation Alexanderplatz
Foto 2: Bornholmer Straße, waar de Muur door demonstranten voor het eerst werd doorbroken
Foto 3: Currywurst bij Konnopke’s
Foto 4: fietstocht langs de Berlijnse Muur

Media
  • Berlijnreis 2019_1_Alexanderplatz
  • Berlijnreis 2019_2_Bornholmer Straße
  • Berlijnreis 2019_3_Currywurst
  • Berlijnreis 2019_4_Berlin on bike