Updates van het Nicolaas

Geven is leuker dan krijgen

Inpakken voor anderen_St. Nicolaaslyceum

De Goedheiligman kwam dit jaar langs op onze Nicolaasdag. We dachten ook aan Amsterdamse kinderen die het minder goed hebben.


Ook voor zieke en arme mensen
Sinterklaas is een superleuk feest. Een en al cadeaus, gedichten en vrolijkheid. Voor sommige kinderen is dit alleen niet vanzelfsprekend. Daarom vinden we het als school extra bijzonder dat we deze maand iets voor hen konden betekenen. We zijn namelijk een scholenproject begonnen met SSIA. Deze stichting organiseert niet alleen de Amsterdamse Sinterklaasintocht, maar zet zich ook met duizend vrijwilligers in voor arme mensen, zieke kinderen, ouderen en nieuwkomers. Omdat dit zo goed past bij hoe wij op het Nicolaas met elkaar en de wereld omgaan, mochten we nu het allereerste scholenproject organiseren in de stad!

Persoonlijke verhalen
Vóór de Nicolaasdag op 29 november gingen alle leerlingen uit klas 1 al aan de slag met dit project. Via een lesbrief werden ze uitgedaagd na te denken over de achtergrond én de magie van het Sinterklaasfeest. Ook kregen ze vragen over hun eigen ervaringen. Wat betekent Sinterklaas voor je? Hoe vier je het thuis altijd? Vier je het eigenlijk wel? Ze konden hun verhaal op allerlei manieren vertellen: met een videofilmpje, een gedicht, een tekening, een rap of een dans.

230 cadeaus inpakken
Op de jaarlijkse Nicolaasdag − altijd een zeer feestelijke dag op onze school! − gingen 230 leerlingen uit klas 1 in gesprek met de Hoofdpieten over het verhaal van Sinterklaas. Na de opening gingen de klassen uiteen om 230 cadeaus in te pakken en er een kaartje bij te schijven aan andere Amsterdamse kinderen. De Pieten hielpen bij deze enorme klus. Daarna gingen de ingepakte cadeaus en kaartjes naar Stichting Hoop voor Morgen, die onder andere een Voedselbank runt in Amsterdam Zuidoost. We hopen dat de leerlingen hierdoor de barmhartigheid van Sinterklaas gevoeld hebben en dat ze ervan genoten hebben om zelf hun steentje bij te dragen. Sociale betrokkenheid vinden we op deze school namelijk heel belangrijk. Geven is veel leuker dan krijgen!

Hoog bezoek
De Nicolaasdag werd zoals altijd afgesloten in het Grote Theater met de échte Amsterdamse Sinterklaas. Er was muziek, er waren prachtige optredens van leerlingen en Youssra en Mats maakten indruk met het voorlezen van hun Sinterklaasverhaal. Ook de Wethouder Onderwijs (Marjolein Moorman) en de Stadsdeelvoorzitter Zuid (Sebastiaan Capel) waren aanwezig en deelden hun verhaal met iedereen.

Lieve kinderen
Afdelingsleider van jaar 1 Renske Dahlhaus kijkt met plezier en trots terug op een geweldige dag: "Wat zitten er toch veel lieve kinderen op onze school. En hoe fijn was het om samen iets voor anderen te doen op zo’n gezellige manier!"

Media
  • 2019 Nicolaas Sintviering_1
  • 2019 Nicolaas Sintviering_2
  • 2019 Nicolaas Sintviering_3
  • 2019 Nicolaas Sintviering_4
  • 2019 Nicolaas Sintviering_5
  • 2019 Nicolaas Sintviering_6
  • 2019 Nicolaas Sintviering_7
  • 2019 Nicolaas Sintviering_8
  • 2019 Nicolaas Sintviering_9