Updates van het Nicolaas

Haagse debatten

Excursie Den Haag_St. Nicolaaslyceum

In Den Haag leerde 4 vwo onlangs veel over de Nederlandse staatsinrichting. Het werd een interessante dag.


Competitie
Vanwege het kerstgala strompelde een aantal leerlingen ’s ochtends met slaperige ogen de school binnen. Eenmaal aangekomen in Den Haag was van moeheid niets meer te merken. De klassen volgden daar ieder een eigen 'parlementair' programma.  Zo stortten 4Vc en 4Vd zich vol overgave in een debat over een wetsvoorstel van de minister van Volksgezondheid om de alcoholleeftijd te verhogen naar 21 jaar.

Ik ben rechts
“Meneer, ik ga niet links zitten, want ik ben rechts”, zei Abel (zie foto 1). Helaas moest hij zich schikken naar de eisen van het spel en zijn politieke voorkeur opzij schuiven. De simulatie vond plaats in een nagebouwde Tweede Kamer en de leerlingen debatteerden alsof hun persoonlijke keuzevrijheid ervan afhing! Ze gaven geen duimbreedte toe en hadden maar één doel: winnen.

Last man standing
4Vc speelde het spel 'The Last Man Standing'. De quizmaster legde stellingen voor terwijl iedereen stond. Wie het fout had, moest gaan zitten totdat de laatste over was. In competitie met een andere school wist Redan Yildirim zijn laatste twee tegenstanders te slim af te zijn, met hulp van Jairo Himpers. Goed gedaan!

Debat over metromoord
Sommige klassen mochten vanaf de publieke tribune een echt parlementair debat volgen tussen de staatssecretaris en Tweede Kamerleden van de PVV, CDA, SP en GroenLinks. Het onderwerp was de 'metromoord' op Joost Wolters door Philip O. Omdat er ook nabestaanden aanwezig waren, was het aangrijpend hiernaar te luisteren.

Politici spotten
Natuurlijk hoopten de leerlingen ook BN'ers tegen te komen. Toen 4Vc in het parlementaire gebouw stond te luisteren naar de begeleider, zagen Koen en Junaid een glimp van Thierry Baudet in de verte. Dit zorgde voor enige opwinding en het was moeilijk de aandacht nog vast te houden. Theo Hiddema maakte de dag goed door uit zijn kantoor te komen lopen.

De winnaar: Abel
De hele dag door spanden de leerlingen zich in om muntjes te winnen door goede antwoorden te geven, actief bij te dragen en slimme vragen te stellen. Het was een spannende race tussen Abel en Stéfanie, maar Abel wist de meeste muntjes te behalen. Hij had zijn prijs mede te danken aan het smeden van ‘politieke allianties’ met zijn vrienden.

Bekijk hier het samenvattende filmpje!

Met dank aan de begeleiders Laura van Deventer, Chris Uneputty, Andreas Udo, Bart van Rijswijk en Bastian Elschot
Media
  • Excursie-Den-Haag_1
  • Excursie-Den-Haag_2
  • Excursie-Den-Haag_3
  • Excursie-Den-Haag_4
  • Excursie-Den-Haag_5
  • Excursie-Den-Haag_6
  • Excursie-Den-Haag_7
  • Excursie-Den-Haag_8
  • Excursie-Den-Haag_9
  • Excursie-Den-Haag_10