Updates van het Nicolaas

Op zoek naar de dader

alle winnaars_Klassenkrimi_Berlijnale_2020 

Op het Nicolaas bestaat een echte Krimi-traditie. De 3V-leerlingen tonen jaarlijks hun zelfbedachte misdaadfilmpjes.


Tatort
’s Zondags om 20:15 uur moet je in Duitsland niemand bellen. Het is dan Tatort-tijd. Iedereen zit voor de buis, want Tatort moet. Het bestaat al vijftig jaar en is het populairste tv-programma in Duitsland.

Zelf bedenken, spelen en filmen
Geïnspireerd door Tatort organiseren we op het Nicolaas elk jaar het vakoverstijgende Klassenkrimi-project. Alle 3V-leerlingen maken dan in kleine groepen hun eigen Krimi. Bij het vak Duits bedenken ze een moord, schrijven ze een script (in het Duits!) en oefenen ze hun rollen. Bij het vak podiumkunsten leren ze acteren. En bij beeldende vorming leren ze hoe je filmt, monteert en spannende achtergrondmuziek toevoegt.

Berlijnale goes Amsterdam
Op 28 februari 2020 was het weer zo ver: Hände hoch – Film ab! In het Grote Theater van het Nicolaas werden de beste filmpjes voor groot publiek gepresenteerd door Theresa Nötzel en Caroline Puttenstein. Tijdens dit filmfestival ‘Berlijnale goes Amsterdam’ – onze eigen versie van de Berlinale – werden de Goldene Bären uitgereikt voor Beste Schauspielerin, Bester Schauspieler, Bestes Drehbuch, Beste Kamera, Bestes Deutsch en Bester Film. Elke deelnemer oogstte applaus en stond in de spotlights. Het was een zeer geslaagde editie! Wir gratulieren allen Krimi-Teams, herzlichen Glückwunsch!

Landelijke competitie
Het Klassenkrimi-project houdt trouwens niet op bij onze school. Dankzij een nauwe samenwerking met het Duitsland Instituut Amsterdam (DIA) is het ook een landelijke competitie geworden. We verheugen ons op de prijsuitreiking op 12 juni 2020 in het Goethe-Institut Amsterdam en hopen natuurlijk dat onze eigen teams hierbij in de prijzen vallen!

Met dank aan Theresa Nötzel (docente Duits 3 vwo, auteur en organisator Klassenkrimi-project)

Foto 1: groepsfoto met alle winnende teams
Foto 2: Goldener Bär ‘Bestes Deutsch’ & ‘Bestes Drehbuch’: Demi, Virginia, Stijn en Rense
Foto 3: Goldener Bär ‘Bester Film’: Safae, Sara, Sherena en Manar
Foto 4: Goldener Bär ‘Beste Schauspielerin’: Minke
Foto 5: de gouden beren
Foto 6: het publiek
Media
  • 1_alle winnaars_Klassenkrimi_Berlijnale_2020
  • 2_Bestes-Deutsch-Bestes-Drehbuch_Klassenkrimi_Berlijnale_2020
  • 3_Bester-Film_Klassenkrimi_Berlijnale_2020
  • 4_Beste-Schauspielerin_Klassenkrimi_Berlijnale_2020
  • 5_Goldene-Bären_Klassenkrimi_Berlijnale_2020
  • 6_publiek_Klassenkrimi_Berlijnale_2020